Facebook a podvodné stránky

05.10.2010 12:51

Když denně na FB vidím, jak se někomu "líbí" taková a jiná stránka a už z názvu je mi jasné, že je to stránka podvodná, došla mi trpělivost a touto cestou se snažím provést alespoň malinkatou osvětu. Ano, vím, je to v podstatě výkřik do tmy, ale třeba se to chytne a nebudu se tak při prohlížení FB cítit trapně za své přátele.

 

 

Podle toho co vidím, tak Facebook.com je pro vetšinu hlavně o tom, klikat na tlačítko To se mi líbí, ale všeho s mírou. Předně bych chtěl uvést, že pokud vás nějáká stránka nutí kliknout na To se mi líbí nebo Sdílet (Share), následně dodržet několikabodový postup, vetšinou zahrnující kopírování nějakého odkazu či kódu (který může obsahovat v podstatě cokoliv) do adresního řádku, nebo rozeslání pozvánky minimálně 20 přátelům, abyste mohli vidět to co slibuje její titulek, buďte si jisti, že se ničeho takového nedočkáte. A pokud se pletu, budu jen rád, když mě někdo nasměruje na stránku, která splnila jeho očekávání a za blbce tak budu já...

 

 

Seriozní stránky vám obsah nabízejí, aniž byste cokoliv z výše popsaného museli provádět. Nechápu, co autory podvodných stránek vede k tomu, něco takového zakládat, ale evidentně se najde spousta lidí, kterým se to "líbí", a právě tomu počtu nachytaných a blbých se pak autoři nejspíš smějí. A pak taky nejspíš vaši zeď spamují reklamou nebo hůř, stránku přejmenují, a vy pak, aniž byste to věděli, máte v seznamu stránek, které se vám líbí třeba stránku propagující rasismus nebo jiný extremistický směr. Tomu všemu se dá ale lehce vyhnout, když při klikání použijete špetku zdravého rozumu.

 

 

Další kapitolou jsou stránky týkající se přímo facebook.com a případných změn jako je placení za používání, změn vzhledu nebo přidání tlačítek jako třeba To se mi nelíbí. Věřte tomu, že i když se stránka bude líbit sebevíce lidem, tak si barvičky FB nezměníte, a až to možné bude, určitě se to dozvíte hned po přihlášení na facebook.com z informačního boxíku přímo od FB a ne z nějáké pofiderní stránky, která vás opět nutí poslat pozvánku všem svým přátelům.

Doufám, že se z textu aspoň trochu poučíte, jak se bezpečněji pohybovat na facebook.com, ale hlavně, že to začnete taky dodržovat a dáte vedět svým přátelům. Howgh...

 

Příklady podvodných stránek popsaných výše (dokud je FB nesmaže):

Změn si pozadí na facebooku 100% funguje VYZKOUŠEJ!
Chceme starý vzhled Facebooku!! Po dosažení 200 tis.členů, zašleme petici!!
Nejvtipnější vystoupení v ČS má Talent - rozesmálo to i Krause
Neskutečný trapas v Talentmanii - tohle ani Mareš nezvládl
Člověk s iq 140+ vidí na obrázku 12 osob, kolik jich vidíš ty?
Nejvtipnější obrázky za rok 2009/10 - 99 lidí ze 100 se zasměje
96 % lidí přehlédlo tento šokující záběr z Harryho Pottera

 

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.